Endoskopi er en undersøgelse af hestens luftveje, hvor man via næsehulen på stående hest med en fleksibel kikkertslange (endoskop) kan visualisere den indre del af hestens luftveje. Således får man mulighed for at undersøge næsehulen, indgangen til bihuler, svælget, strubelåg, luftposer, luftrør samt de 2 hovedbronchier.
Bronchoskopi gør det også muligt at udtage forskellige skylleprøver (BAL, TW) af luftvejene, således at man kan undersøge, hvilke celler der især er involveret i sygdomsbilledet. Disse celler fra enten luftrøret eller bronchier/alveoler kan fortælle noget om luftvejenes tilstand og især om hesten lider af forskellige grader af astma.

Hesten får næsten altid lidt beroligende medicin inden undersøgelsen, således at "indgrebet" kan foregå i ro og uden ubehag for hesten.

 

Vi foretager ligeledes gastroskopi med tilknyttet videoskærm, hvor vi undersøger mavesækken for især mavesår. Denne undersøgelse er den eneste måde, hvorpå man med sikkerhed kan diagnosticere mavesår hos hest.  Det giver mulighed for at på en videoskærm at vurdere udbredelsen, placeringen i enten den hvide eller røde del og især gradueringen af mavesårene.

Det kræves at hesten er totalt fastet i 12 - 16 timer før undersøgelsen for at få mavesækken så tom for foder som muligt. Dette foregår på klinikken ved at hesten opstaldes i en fasteboks natten over inden undersøgelsen. Selve undersøgelsen foretages på en let sederet og stående hest via næsen. Hesten synker gastroskopet og via spiserøret får man adgang til mavesækken. Mavesækken pustes op med luft for at give et bedre overblik og så undersøges de forskellige anatomiske regioner med "kikkerten". Undersøgelsen varer ca. 15 - 30 minutter.

Kontakt os på tlf. 70 20 40 18 eller info@dyrlaege-gruppen.dk for at aftale en tid eller høre mere om endoskopi eller gastroskopi af heste.

Vores klinik er placeret i Helsinge i Gribskov Kommune, men vi har kunder i hele Nordsjælland